Günümüz Türkiye koşullarında araç satın almak, artan fiyatlar ve azalan gelirler sebebi ile bir hayli güçleşti. Peki araç satın alırken, aracın satış fiyatına ek olarak kullanım süresince oluşacak maliyetleri hesapladınız mı? Gelin şimdi birlikte gerçek anlamda maliyetinizi oluşturan unsurları kısaca satın almak istediğiniz araç için toplam sahiplik maliyetinizi inceleyelim.
Toplam Sahip Olma Maliyeti Nedir?
Toplam sahip olma maliyeti, bir aracın satın alma fiyatı ile işletme maliyetlerinin toplamıdır. Aracınızın Aracınızın satın alma fiyatına ek olarak kullanırken karşılaşacağınız tüm maliyetlerin toplamını ifade eder. Toplam sahip olma maliyetini değerlendirmek, aracın satın alım fiyatı ve zaman içindeki maliyetinin toplamda ne kadar olduğuna dair daha net bir analiz yapmanızı sağlar. Bu analiz sizi satın alma kiralama karşılaştırması yaparken doğru bir tercih yapmanızı sağlar.
Alıcılar otomobil satın alırken, bir aracın sadece satış fiyatı olarak bilinen kısa vadeli fiyatına değil, aynı zamanda toplam sahip olma maliyeti olan uzun vadeli fiyatına da bakmalıdır. Toplam sahip olma maliyeti, aracı kullanacağınız süre boyunca yükleneceğiniz tüm maliyetler ve giderlerdir. Toplam sahip olma maliyeti daha düşük olan araç, uzun vadede daha değerlidir.
ÖNEMLİ ÖNERİLER
Toplam sahip olma maliyeti, bir aracın satın alma fiyatını ve aracın kullanımı süresince işletme maliyetlerini içerir. Toplam sahip olma maliyetine bakmak, bir satın alma işleminin bir şirket veya birey için uzun vadeli maliyetini değerlendirmenin bir yoludur.
Şirketlerin, araç filosu anlaşmalarını analiz etmenin bir yöntemi olarak toplam araç sahip olma maliyetini hesaplamaları çok önemlidir.
Toplam Araç Sahip Olma Maliyetini Anlama
Toplam sahip olma maliyeti, araç satın alma ve sermaye projelerine yatırım yapmak isteyen şirketler ve bireyler tarafından dikkate alınır. Şirket arabası satın alma maliyeti ile operasyon ve bakım maliyetleri, genellikle finansal tablolarda ayrı ayrı kalemlere alınır. Birincisi, sermaye harcaması olarak kaydedilirken, ikincisi işletme giderlerinin bir parçasıdır. Araç sahip olma maliyetinin kapsamlı bir analizi, işletmelerin yapması gereken önemli bir uygulamadır. Satın alma ve kiralama karşılaştırması için de gerekli bir adımdır.
Şirketler, filo anlaşmalarını analiz etmek için bir çerçeve olarak uzun vadede toplam sahip olma maliyetini kullanmalıdırlar. Toplam araç sahip olma maliyetine bakmak, satın almayı geniş bir perspektiften değerlendiren daha bütünsel bir yaklaşım benimsemenin bir yoludur. Bu analiz, ilk satın alma fiyatının yanı sıra tüm doğrudan ve dolaylı giderleri içerir. Ayrıca otomobil satın almak mı kiralamak mı sorusu için daha iyi analiz yapmanızı sağlar.
Toplam Araç Sahip Olma Maliyeti İçin Bir Örnek
Toplam araç sahip olma maliyetinin kapsamlı bir analizini gerektiren ticari bir yatırımı, gelin birlikte bir örnek üzerinden inceleyelim.
Öncelikle aracın bir ilk satın alma fiyatı vardır. Ek maliyetler genellikle periyodik bakım, arıza, sigorta, finansman maliyetleri, arıza ve kaza durumları, süreklilik gerektiren operasyonel maliyetleri içerir. Bu maliyetleri öngörebilen şirketler, araç satın almanın avantaj ve dezavantajlarını, bunun şirkete uzun vadede genel faydasını ve zararını karşılaştırabilir. Aracın veya araçların kullanım süresi boyunca şirketinize ya da size maliyet oluşturacak diğer kalemler aşağıdaki gibidir;
Araç satın almak için sağlanan finansmanın maliyeti
Finansman kesintileri
Araç trafik tescil ve plaka maliyetleri
Devir ve satın alım masrafları
Damga vergisi
Periyodik bakım maliyetleri
Arızalar, tamiratlar ve öngörülmeyen giderler
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Trafik sigortası
Kasko sigortası
Araç muayene masrafları
Diğer ekipman ve avadanlıklar
Kış lastiği, saklama ve değiştirme masrafları
İdari, mali ve teknik yönetim maliyetleri
Kaza ve arıza durumlarında ikame araç maliyetleri
Yol yardım hizmetleri maliyetleri
Araç nakilleri ile ilgili maliyetler
Diğer tüm operasyonel maliyetler (mesai kayıpları dahil)
Öngörülmeyen durumlara ait giderler
2.el satış için yeniden pazarlama maliyetleri
2. el satışından kaynaklanan gelir vergisi yükü
İpucu:
Toplam araç sahip olma maliyeti analizi, araç satın almanın ilk fiyatına odaklanmaktan kaynaklanabilecek gereksiz kayıpları önlemek için esastır.
Neden Toplam Araç Sahip Maliyetinizi Hesaplamalısınız?
Toplam araç sahip olma maliyeti analizi, filo kiralama yapılarak tedarik edilmiş bir arabayı yeni bir araba ile karşılaştırırken özellikle önemlidir. Stratejik bir yatırım kararı gibi görülen yeni bir arabanın toplam sahip olma maliyeti, diğer maliyetleri de hesaba kattığınızda aslında mali olarak daha fazla yük getiriyorsa, mantıklı bir karar olup olmadığı kolaylıkla analiz edilebilir. Belirttiğimiz gibi, bu konuda yapılacak en önemli analiz, toplam araç satın alma maliyeti ile uzun dönem araç kiralama maliyetlerinizin bire bir olarak karşılaştırılmasıdır.
Siz de şirket arabası almak mı kiralamak mı sorusuna cevap arıyorsanız Araç Kiralamak mı Satın Almak mı? makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Araç kiralamanın avantajları ve diğer çözümlerimizden faydalanmak için Bay Filo'dan araç kiralama talebinizi oluşturabilir, uzun dönem araç kiralama sürecinizi kolayca tamamlayabilirsiniz. Ayrıca web sitemizden filo kiralama kampanyalarını takip edebilir, filo kiralama fiyatlarına ulaşabilirsiniz.
Uzun dönem araç kiralama fırsatlarına ulaşmak için hemen bizimle iletişime geçin.
#filokiralama #uzundönemaraçkiralama #uzundönem #kurumsalaraçkiralama #bireyselaraçkiralama #araçkiralama #şirketaracı #filoyönetimi #filodanışmanlık
Yorumlar