Araç kiralamak mı satın almak mı herkesin en çok sorduğu sorulardan biri. Makalelerimizde bu konuya birçok kez değinmiş ve sizin için en avantajlı olan seçeneğin araç kiralamak mı yoksa satın almak mı olduğuna dair detaylı bilgiler paylaşmıştık. Bu vesile ile araç kiralama ile satın alma arasındaki tercihin kişinin seçimine bağlı olduğunu belirtmek gerekir. Ama konu bir şirket için araç kiralamak mı yoksa satın almak mı konusuna gelince burada en makulunun ve avantajlısının araç kiralamak olduğunu söylemek gerekir. Bay Filo olarak bizim bu görüşümüzdeki önceliğimiz finansal avantajlarının yanı sıra aslında görmediğiniz veya öngöremediğiniz operasyonel maliyetlerdir. Şimdi gelin bu konuyu biraz detaylandıralım.
Şirketinizin mobilite ihtiyaçlarını karşılamak için uzun dönem araç kiralama mantıklı mı diye eminim birçok hesaplama yapmışsınızdır. Aylık kira bedellerinin enflasyon baskısı ile yükseldiği bu dönemde kiraların önemli miktarlara çıktığından da siz de rahatsız oluyorsunuzdur. Tabi bu konunun bir ucu muhasebe hesaplarına dayanacak ve kararınızda etkili olacaktır. Konunun matematiksel boyutlarına değindiğimiz yazılarımıza göz atmanızı öneririz. Bu yazının da konusu olan 2023 Yılı Kiralık Şirket Araçlarının Giderleştirme Limitlerinin Güncellenmesi detaylarına girmeden önce şirket aracı kiralamanın hesaplamaya tam giremeyen ama bizce en önemli fırsat maliyetini oluşturan birkaç başlığını yeniden sizler için hatırlatmak isteriz.
Öncelikle araç satın almak için ülkemiz şartlarında çok ciddi miktarda bir finansmanı araç satın almak için ayırmanız gerekiyor. Ekonomik şartların bu kadar zorlaştığı ve sürdürülebilir ticaretin şirketlerin gündemine oturduğu bu dönemde araç satın almak yerine bu finansmanı asıl odağınız olan işinize yatırmanız işletmenizin geleceği için çok daha önemli ve sağlam bir adım olacaktır.
Diğer taraftan da araçlarla ilgili operasyonel sorumlulukları tedarikçi firmaya yani filo kiralama firmasına yüklemeniz de hem maliyet anlamında hem de verimlilik anlamında çok doğru bir tercih olacaktır.
Ve son olarak da özmal araçların ortaya çıkardığı sorumluluklar için insan kaynağınızı ve paranızı seferber etmeniz aslında size çok ciddi bir fırsat maliyeti ortaya çıkaracaktır. Bu maliyeti hesaplamanız pek mümkün olmayabilir. Bu maliyet bazen aracın tamiratı işin koşuşturan bir satışçının kaçan bir satışı, bazen de bir yöneticinin araç işleriyle uğraşmaktan kaynaklı demotivasyonu olabilir. Bunlar hiçbir zaman satın alma ve kiralama karşılaştırmanızda ortaya konulan hesaplamalara yansımaz. Filo kiralamanın firmalara sağladığı en büyük değer önermesi de aslında budur. Yani filo kiralama hizmeti sizin hem maddi olarak hem de manevi olarak tüm gücünüzle asıl işinize odaklanmanızı sağlar.
Şimdi konumuza geri dönelim ve 2023 yılı için filo kiralama maliyetlerinin ne kadarını giderleştirebileceğinizi anlatalım.
30 Aralık 2022'de yayınlanan 323 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği 32059 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yeniden değerleme oranında artırılan ve 2022 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iradının beyanında dikkate alınacak indirim oranı uygulamasına ilişkin hususlar açıklanmıştır. Buna göre
Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedeli 17.000 TL, gider olarak indirim konusu yapılabilecektir. İndirim konusu özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin toplam tutarı ise 440.000 TL olarak belirlenmiştir.
Amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL olarak belirlenmiştir.
Yıl | Kiralama gideri sınırı | Gider yazılabilecek ÖTV + KDV sınırı | KDV ve ÖTV hariç amortisman olarak gider yazılabilecek tutar | Amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar * |
2022 | 8.000 TL | 200.000 TL | 230.000 TL | 430.000 TL |
2023 | 17.000 TL | 440.000 TL | 500.000 TL | 950.000 TL |
Konu ile ilgili detayları Resmi Gazete'nin ilgili yayınından inceleyebilirsiniz.
Kiralık Araç Harcamaları Nasıl Gider Gösterilir?
Az önce belirttiğimiz gibi araç kiralama maliyetlerini gider olarak gösterme üst sınırı 2023 yılı için 17.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarın üzerinde kalan miktarlar gider olarak gösterilemez. Bir örnekle hemen giderleştirmenin nasıl uygulandığını anlatalım.
Ayrıca belirlenen tutarın üzerindeki bedelin KDV’sinde de indirim yapılamamaktadır. Kiralık aracın nasıl gider gösterilebileceği şu örnek üzerinden açıklanabilir:
Kiraladığınız aracın aylık kirasının 20.000 TL + KDV olduğunu düşünelim. Gider olarak kullanabileceğiniz tutar 17.000 TL olacaktır. Ayrıca bu tutarın 3.060 TL tutan KDV'sini de toplam KDV tutarlarından düşürebilirsiniz. Aracınızın aylık 20.000 TL'lik kiralama bedelinin 3.000 TL'sini giderleştiremezsiniz. Ayrıca bu bedelin KDV’sini de mahsuplaştıramazsınız.
Özetle giderleştirilebilecek tutar 17.000 TL, KDV olarak mahsuplaştırılacak tutar ise 3.060 TL olacaktır.
Bu hesaplamanın her bir araç için geçerli olduğunu da hatırlatmış olalım. Böylece uzun dönem filo kiralama yaparak giderlerinizi optimize edebileceğiniz gibi gelir vergisi ve KDV mahsuplaştırma avantajlarından da faydalanarak maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.
Filo Kiralama ile Mobilite Maliyetlerinizde Avantaj Kazanın
Bay Filo tüm Türkiye çapında filo kiralama çözümlerine ulaşmanıza imkan sağlar. İş birliği yaptığımız filo kiralama şirketleri aracılığı ile mobilite ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve giderlerinizden tasarruf sağlarsınız. Ayrıca Bay Filo olarak filo kiralama süreçlerinizde ve kontrat süreciniz boyunca size destek sağlıyoruz.
Siz de uzun dönem araç kiralama kampanyalarından haberdar olmak, filo kiralama fiyatlarını öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz. Filo kiralama teklifi almak için hemen linki tıklayın veya bize mail atın.
destek@bayfilo.com
#bayfilo #filokiralamauzmanı #filokiralama #araçkiralama #uzundönemaraçkiralama #uzundönem #kurumsalaraçkiralama #bireyselaraçkiralama #filokiralamafiyatları #filokiralamakampanyaları
Comments